Cukiernik – Poznaj charakterystykę tego zawodu, zarobki i opis stanowiska
Cukiernik zajmuje się wyrobem tortów, ciast, deserów i ciasteczek, ale jego stanowisko nie zawsze jest słodkie. Praca w branży gastronomicznej jest dużym wyzwaniem i odpowiedzialnością. Żywienie ludzi jest satysfakcjonujące i wymagające.
Charakterystyka zawodu cukiernika
Sporządzanie receptur wypieku wyrobów cukierniczych
Wypiekanie i przygotowywanie tortów, ciast, ciastek, deserów, wafli, biszkoptów, itp.
Dbanie o odpowiednie składniki, przygotowanie, smak oraz wygląd wyrobów
Dekorowanie wyrobów cukierniczych
Przestrzeganie zasad BHP na stanowisku pracy
Zachowywanie czystości, higieny oraz porządku na stanowisku pracy
Jak zostać cukiernikiem?
Gastronomiczne szkoły branżowe oferują specjalizację w zawodzie cukiernika. Po ukończonej nauce otrzymuje się tytuł zawodowy cukiernika-czeladnika. Po odpowiednim okresie, można przystąpić do egzaminu na mistrza cukierniczego. Zawód cukiernika jest połączeniem precyzji i dokładności z odpornością na niekorzystne warunki, dlatego ważne jest posiadanie takich kompetencji.
Cukiernik może znaleźć zatrudnienie w cukierni, piekarni, zakładach produkujących wyroby cukiernicze, restauracjach, hotelach lub kawiarniach.
Zarobki cukiernika
Zarobki na stanowisku cukiernika są uzależnione od zaawansowania i umiejętności. Liczba przepracowanych lat oraz portfolio stanowi przepustkę do wyższego wynagrodzenia. Mediana zarobków na stanowisku wynosi 5070 zł brutto.
Zalety zawodu cukiernika
Praca rozwijająca kreatywność i umiejętności manualne
Praca dająca stabilne zatrudnienie
Popyt na zawód na rynku pracy
Możliwość rozwoju zawodowego i zdobywania nowych umiejętności
Wady zawodu cukiernika
Praca w niesprzyjających warunkach (wczesne godziny pracy, obsługa ostrych narzędzi, urządzeń elektrycznych, praca głównie stojąca)
Praca pod presją czasu i w sytuacjach stresowych
Praca w porze nocnej lub wczesnej, praca w weekendy
Źródło: https://wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-cukiernik