Cukiernik – Poznaj charakterystykę tego zawodu, zarobki i opis stanowiska

 

Cukiernik zajmuje się wyrobem tortów, ciast, deserów i ciasteczek, ale jego stanowisko nie zawsze jest słodkie. Praca w branży gastronomicznej jest dużym wyzwaniem i odpowiedzialnością. Żywienie ludzi jest satysfakcjonujące i wymagające.

Charakterystyka zawodu cukiernika

 

Sporządzanie receptur wypieku wyrobów cukierniczych

Wypiekanie i przygotowywanie tortów, ciast, ciastek, deserów, wafli, biszkoptów, itp. 

Dbanie o odpowiednie składniki, przygotowanie, smak oraz wygląd wyrobów

Dekorowanie wyrobów cukierniczych

Przestrzeganie zasad BHP na stanowisku pracy

Zachowywanie czystości, higieny oraz porządku na stanowisku pracy

Jak zostać cukiernikiem?

 

Gastronomiczne szkoły branżowe oferują specjalizację w zawodzie cukiernika. Po ukończonej nauce otrzymuje się tytuł zawodowy cukiernika-czeladnika. Po odpowiednim okresie, można przystąpić do egzaminu na mistrza cukierniczego. Zawód cukiernika jest połączeniem precyzji i dokładności z odpornością na niekorzystne warunki, dlatego ważne jest posiadanie takich kompetencji. 

Cukiernik może znaleźć zatrudnienie w cukierni, piekarni, zakładach produkujących wyroby cukiernicze, restauracjach, hotelach lub kawiarniach.

Zarobki cukiernika

 

Zarobki na stanowisku cukiernika są uzależnione od zaawansowania i umiejętności. Liczba przepracowanych lat oraz portfolio stanowi przepustkę do wyższego wynagrodzenia. Mediana zarobków na stanowisku wynosi 5070 zł brutto. 

Zalety zawodu cukiernika

 

Praca rozwijająca kreatywność i umiejętności manualne

Praca dająca stabilne zatrudnienie

Popyt na zawód na rynku pracy 

Możliwość rozwoju zawodowego i zdobywania nowych umiejętności 

Wady zawodu cukiernika

 

Praca w niesprzyjających warunkach (wczesne godziny pracy, obsługa ostrych narzędzi, urządzeń elektrycznych, praca głównie stojąca)

Praca pod presją czasu i w sytuacjach stresowych

Praca w porze nocnej lub wczesnej, praca w weekendy

Źródło: https://wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-cukiernik