Kucharz – Poznaj charakterystykę tego zawodu, zarobki i opis stanowiska

 

Restauracja, bar, stołówka, hotel, firma cateringowa, jadłodajnia, a nawet prom czy park rozrywki – kucharz może pracować wszędzie tam, gdzie przygotowuje się i podaje jedzenie. Praca bardzo odpowiedzialna, ale satysfakcjonująca i pozwalająca na spełnianie kreatywnej pasji tworzenia dań. Zapoznaj się ze stanowiskiem kucharza.

Charakterystyka zawodu kucharz

 

Przygotowywanie posiłków to najważniejszy, ale nie jedyny obowiązek, który stoi po stronie kucharza. Do kolejnych zadań należą:

Sporządzanie menu oraz listy produktów potrzebnych do ugotowania posiłków 

Przygotowywanie posiłków według wcześniej przygotowanego jadłospisu

Dostosowywanie potrzeb żywieniowych dla osób z restrykcjami żywieniowymi

Estetyczne podawanie dań wraz z dekorowaniem i ozdabianiem

Bilansowanie w posiłkach składników odżywczych i nadanie im odpowiedniej kaloryczności

Rygorystyczne przestrzeganie higieny przygotowywanych posiłków, dbanie o miejsce pracy i sposób przechowywania półproduktów

Stałe monitorowanie procesu przygotowania wyrobów pod kątem występowania czynników zagrażających życiu i zdrowiu człowieka

Jak zostać kucharzem?

 

Wykształcenie kierunkowe (szkoła gastronomiczna – szkoła zawodowa lub technikum) nie jest wymagane do pracy w tym zawodzie. Wyczucie smaku – jak najbardziej tak. Do tego duża odpowiedzialność za przygotowywanie żywności oraz umiejętności komunikacyjne – praca w kuchni opiera się na pracy zespołowej.

Zarobki kucharza

 

Kucharz z doświadczeniem i zaawansowaną umiejętnością przygotowywania posiłków może zarobić 4850 zł brutto (mediana). Zarobki zależą od miejsca pracy (kucharz w szpitalu powiatowym zarobi mniej niż w prestiżowej restauracji w stolicy). 

Zalety zawodu kucharza

 

Brak nudy i monotonii – każde zamówienie lub potrawa się różnią

Praca kreatywna i dająca pole do eksperymentów i próbowania nowych pomysłów

Możliwość rozwoju swojego talentu i poszerzania portfolio

Widoczne efekty swojej pracy – praca satysfakcjonująca

Wady zawodu kucharza

 

Praca w trudnych warunkach (wysoka temperatura, możliwość poparzenia się, ostre narzędzia, niebezpieczne maszyny do obróbki żywności)

Praca w bardzo szybkim tempie i stresie

Duża odpowiedzialność za jakość żywności

Praca często w godzinach wieczornych i w weekendy oraz święta

Źródło: https://wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-kucharz