Kucharz – Poznaj charakterystykę tego zawodu, zarobki i opis stanowiska
Restauracja, bar, stołówka, hotel, firma cateringowa, jadłodajnia, a nawet prom czy park rozrywki – kucharz może pracować wszędzie tam, gdzie przygotowuje się i podaje jedzenie. Praca bardzo odpowiedzialna, ale satysfakcjonująca i pozwalająca na spełnianie kreatywnej pasji tworzenia dań. Zapoznaj się ze stanowiskiem kucharza.
Charakterystyka zawodu kucharz
Przygotowywanie posiłków to najważniejszy, ale nie jedyny obowiązek, który stoi po stronie kucharza. Do kolejnych zadań należą:
Sporządzanie menu oraz listy produktów potrzebnych do ugotowania posiłków
Przygotowywanie posiłków według wcześniej przygotowanego jadłospisu
Dostosowywanie potrzeb żywieniowych dla osób z restrykcjami żywieniowymi
Estetyczne podawanie dań wraz z dekorowaniem i ozdabianiem
Bilansowanie w posiłkach składników odżywczych i nadanie im odpowiedniej kaloryczności
Rygorystyczne przestrzeganie higieny przygotowywanych posiłków, dbanie o miejsce pracy i sposób przechowywania półproduktów
Stałe monitorowanie procesu przygotowania wyrobów pod kątem występowania czynników zagrażających życiu i zdrowiu człowieka
Jak zostać kucharzem?
Wykształcenie kierunkowe (szkoła gastronomiczna – szkoła zawodowa lub technikum) nie jest wymagane do pracy w tym zawodzie. Wyczucie smaku – jak najbardziej tak. Do tego duża odpowiedzialność za przygotowywanie żywności oraz umiejętności komunikacyjne – praca w kuchni opiera się na pracy zespołowej.
Zarobki kucharza
Kucharz z doświadczeniem i zaawansowaną umiejętnością przygotowywania posiłków może zarobić 4850 zł brutto (mediana). Zarobki zależą od miejsca pracy (kucharz w szpitalu powiatowym zarobi mniej niż w prestiżowej restauracji w stolicy).
Zalety zawodu kucharza
Brak nudy i monotonii – każde zamówienie lub potrawa się różnią
Praca kreatywna i dająca pole do eksperymentów i próbowania nowych pomysłów
Możliwość rozwoju swojego talentu i poszerzania portfolio
Widoczne efekty swojej pracy – praca satysfakcjonująca
Wady zawodu kucharza
Praca w trudnych warunkach (wysoka temperatura, możliwość poparzenia się, ostre narzędzia, niebezpieczne maszyny do obróbki żywności)
Praca w bardzo szybkim tempie i stresie
Duża odpowiedzialność za jakość żywności
Praca często w godzinach wieczornych i w weekendy oraz święta
Źródło: https://wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-kucharz